dijous, 27 de març del 2008

RETOC FOTOGRÀFIC EN LÍNIA - VILAWEB

DIJOUS, 27/03/2008 - 12:18h

Adobe obre una versió gratuïta i en línia del Photoshop

El servei Photoshop Express és una versió simplificada d'aquest programa de retoc fotogràfic

Scott Kelby, un dels responsables del conegut programa de retoc fotogràfic Photoshop, de l'empresa Adobe, anuncia avui al seu bloc que ja s'ha obert la versió gratuïta i en línia del programa, anomenada Photoshop Express. En una presentació en vídeo diu que, tot i que utilitza la mateixa tecnologia que el Photoshop, la interfície és molt diferent i s'ha pensat per crear un servei comunitari d'edició fotogràfica en línia.

Per provar el servei, que encara és en fase 'beta', només cal que us hi registreu. Es tracta d'un servei gratuït que en teoria només és disponible per als usuaris dels Estats Units, però si us hi registreu com a ciutadans d'aquest país podreu gaudir-ne sense problemes. Hi trobareu a faltar moltes de les opcions del Photoshop, però tot i així en disposareu de moltes per editar les fotografies, com retocar el balanç de blancs, la lluminositat o la saturació de colors, retallar o distorsionar la imatge, treure l'efecte d'ulls vermells dels retrats...

Cada usuari registrat disposa de 2GB d'espai per emmagatzemar-hi fotografies i publicar les galeries d'imatges en una pàgina web que pot consultar qualsevol. Segons Scott Kelby, el servei s'ha pensat especialment per a joves d'entre divuit i vint-i-dos anys usuaris intensius de serveis d'internet com MySpace o Facebook i, de fet, s'ha pensat perquè sigui compatible amb Facebook, Photobucket i Picasa.

Tot i això, cal recordar que Photoshop Express no és el primer servei d'edició de fotografia en línia; a la xarxa també hi ha disponibles serveis com Aviary, WiredNess, Pixhr, Phototool i Picnik, que ja fa temps que funcionen.

divendres, 21 de març del 2008

foto de l'insti


He trobat aquesta imatge escorcollant el google earth, l'autor és alexelche http://www.panoramio.com/user/174032

EL CATALÀ ENTRE LES LLENGÜES MÉS PARLADES. De racocatala.cat

Divendres, 21 de març de 2008 a les 12:00
Informa: Guillem
mapa_dialectes_53.jpegLa llengua catalana ocupa el lloc número 88 al llistat de les llengües més parlades del món. Així ho afirma un estudi d'usos lingüístics de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, amb dades d'enquestes fetes a tots els territoris de parla catalana i publicat l'any passat. Segons les dades 9.118.882 habitants dels Països Catalans són capaços de parlar el català, i 11.011.168 el poden entendre, d'un total de 13.529.127 milions.

Això converteix la llengua catalana, segons el rànquing Top 100 languages d'Ethnologue, en la 88ena més parlada del món, d'un total de més de 6.800 a nivell mundial (cal tenir en compte que molts d'aquests parlants de català també compten com a parlants d'altres llengües, per exemple el castellà als territoris del país sota sobirania espayola, el francès a la part sota sobirania francesa, o italià a l'Alguer). El català ocupa doncs una posició rellevant, per sobre de llengües que gaudeixen d'un enorme reconeixement oficial, com ara el búlgar o el suec (9 milions de parlants), i molt per sobre de llengües com el danès, que gaudeix com els anteriors de ple reconeixement a la UE amb 6 milions de parlants (i que queda fora d'aquest Top 100).

Encapçala aquest Top 100 el xinès mandarí amb 885 milions de parlants.

Les dades sobre el català procedeixen de: Estadística d'usos lingüístics de Catalunya (2003), enquestes d'usos lingüístics de les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra, l'Alguer i Franja d'Aragó (2004), dades de la Generalitat Valenciana: Conselleria d'Educació i Esports (2004). Les dades reals de parlants del català, però, poden superar perfectament les que hi ha ací, ja que no s'hi comptabilitzen els parlants menors de 15 anys. Per territoris, són les següents:


Territori Població total Sap parlar català Entén el català
Andorra 78.549 78,9% 96,0%
Principat de Catalunya 7.134.697 84,7% 97,4%
Illes Balears 1.001.062 74,6% 93,1%
País Valencià
4.806.908 53,0% 75,9%
Franja de Ponent 45.357 88,8% 98,5%
Catalunya Nord 422.297 37,1% 65,3%
L'Alguer 40.257 61,3% 90,1%
Total persones
13.529.127 9.118.882 11.011.168

DIA MUNDIAL DE LA POESIA

jotajotai | Llibres | divendres, 21 de març de 2008 | 07:32h

La poesia

No són veus celestials, que de lluny
endins ens parlen. Són veus estimades.
Veus de dins, veus distants, veus que diuen
un camí que ningú sap on va.

Hi ha veus que són fanals en un carreró fosc;
com n'hi ha que són remors de llunyanies.
Hi ha veus que ens han fet ser de mots.
Veus callades, veus absents, veus silencis...

La poesia són veus convertides en sons
que diuen d'on venim, on anem, i qui som.

Josep Piera

(més informació aquí i en l'arxiu que trobareu aquí sota)

Arxius: Poesia en moltes llengües.

dilluns, 17 de març del 2008

Errades amb el photoshop. Vilaweb d'avui

DILLUNS, 17/03/2008 - 06:00h

Les males passades del Photoshop

Una web exposa les errades de dissenyadors fetes amb aquesta aplicació informàtica

Quantes vegades el Photoshop ha jugat una mala passada als dissenyadors? Moltes, i sovint no passen desapercebudes. Aquesta aplicació informàtica ofereix moltes possibilitats, entre més coses, per a manipular fotografies i millorar-ne la qualitat. Però els dissenyadors són humans i, per tant, susceptibles de cometre errors. Una web recull algunes errades importants comeses amb aquest i, tanmateix... publicades.

Tot mirant les fotografies, observem que hi ha un error força corrent quan es manipulen les mans dels personatges. En aquesta foto d'una historieta d'aventures, per exemple, la protagonista té tres mans.

En un cartell del film 'Heartbreakers', el dissenyador també s'ha confós manipulant les mans de les protagonistes, i al film 'Highlander', el protagonista no agafa l'espasa correctament.

Més exemples d'errades amb Photoshop: un jugador de bàsquet sense cap, que va aparèixer a Sports Illustrated; un gos a la neu que no deixa petjades; i la cara de Britney Spears enganxada a un cos que no és el seu, tal com es va descobrir posteriorment (tot i que això no fou un error, sinó una manipulació expressa).