dijous, 2 d’octubre del 2008

Documents digitalitzats de la UV - publicat a VILAWEB

DIJOUS, 02/10/2008 - 06:00h
La Universitat de València prepara un dipòsit en línia amb documents digitalitzats i tesis doctorals
Per començar tindrà més de quatre mil documents

La Universitat de València (UV) ha aprovat la constitució d'un dipòsit de documents digitalitzats en línia, dit Roderic (Recursos Oberts Digitals per a l'Ensenyament, la Recerca i la Cultura), que començarà a funcionar aviat. D'entrada tindrà més de quatre mil documents. Ara ja es pot consultar una part d'aquest fons a l'arxiu digital Somni (foto): una selecció de documents conservats a la UV, entre els quals hi ha incunables i cartells de la guerra.

El dipòsit Roderic, aprovat pel consell de govern de la UV, segueix l'ideari del moviment 'Open Access' (accés obert) que, segons la UV, 'prova d'aprofitar les oportunitats d'internet per a crear, preservar i difondre el saber, s'oposa a la reducció del coneixement a simple mercaderia o a bé privat i reclama la construcció d'un domini públic nou per al desenvolupament d'una cultura lliure'.

Segons aquest ideari, a l'arxiu digital, obert i gratuït, s'hi dipositarà una selecció de mig miler de tesis doctorals llegides a la universitat i els documents de Somni que inclouen tots els incunables conservats a la UV, la col·lecció completa de cartells de la guerra del 1936-39 i una selecció d'obres impreses entre els segles XVI i XVIII.

El dipòsit s'anomena Roderic en honor del papa Alexandre VI, Roderic de Borja, que va promulgar la butlla fundacional de la Universitat de València el 1501 i s'incardinarà al servei de Biblioteques i Documentació de la UV, encara que també hi col·laboren els serveis d'Informàtica, Serveis Jurídics, Taller d'Audiovisuals, Publicacions i Gabinet de Premsa.