dijous, 19 de febrer del 2009

SPOTIFY

DIJOUS, 22/01/2009 - 06:00h

Spotify, l'última revolució de la música a la xarxa

Ofereix accés gratuït al catàleg musical de les principals discogràfiques i eines per descobrir música nova

Spotify és un programa de Windows i Mac per a escoltar música via internet del catàleg de les principals discogràfiques del món, EMI, Universal, Sony BMG i Warner Music, i del de moltes altres de més petites. És gratuït, n'hi ha prou de registrar-s'hi. Brinda, és clar, música en anglès, però també cançons d'autors catalans, com ara Obrint Pas, els Pets, Roger Mas... ; fins i tot hi ha una bona part dels discs de Sangtraït, ja desaparegut.

Tot i que el catàleg que ofereix Spotify té mancances, no hi són grups com The Beatles, recelesos d'internet, ni clàssics com Led Zeppelin; és força extens i inclou milions de cançons. Per provar-lo només cal que l'instal·leu i cerqueu el grup o autor que vulgueu escoltar. A canvi, si feu servir la versió gratuïta, haureu de sentir algun anunci de tant en tant, tal i com passa amb la ràdio convencional. De moment n'hi ha molt poc sovint però, si us la voleu estalviar, també teniu l'opció de pagar un euro per un dia de música sense publicitat o deu per un mes.

Com que es tracta d'un programa que funciona a través d'internet, el podreu instal·lar en qualsevol ordinador i, tot i que les cançons no es poden descarregar, podreu escoltar els vostres músics preferits a l'abast sempre que tingueu connexió. A més, ofereix la possibilitat de fer llistes de reproducció automàtiques d'un o més gèneres musical determinat que podeu acotar per a les dècades que us interessin. També podeu guardar les vostres pròpies llistes de reproducció, amb cançons que escolliu d'una en una o, fins i tot, fer cas de les recomanacions del programa, que a l'estil de Pandora i Last.fm us recomanarà cançons que no conegueu però que s'assemblin a la música que més escolteu.

Spotify, molt lleuger i fàcil d'instal·lar, és una iniciativa d'una empresa sueca que ha aconseguit bons acords amb diverses discogràfiques. El sistema de cerca és ràpid i eficaç, molt semblant al de l'iTunes i, de fet, fins i tot l'aspecte d'Spotify recorda molt el de l'iTunes, tot i que és més fosc. També cal destacar que, tot i que la música s'escolta directament des de la xarxa, la qualitat és bona, no hi ha talls de so ni retards, no es nota que les cançons no són al propi disc dur. Al contrari que la majoria de ràdios en línia, a més, Spotify fins i tot permet parar d'escoltar una cançó i continuar on s'havia deixat o fer marxa enrere.

Per tot plegat, tot i que Spotify encara és en fase de proves i només es pot fer servir en diversos estats, ha aconseguit molt de ressò a la xarxa i a la blocosfera i ja és una de les promeses de la temporada. Al nostre país es pot usar a tot arreu excepte a Andorra. Tal i com s'indica a la pàgina principal del programa, cal que algú que en sigui usuari us hi convidi per tal que us hi pugueu registrar; però en aquesta pàgina us hi podeu registrar encara que no us hi hagi convidat ningú.

Enric Borràs Abelló