dijous, 2 d’abril de 2009

Els primers llibres electrònics en català a Vilaweb

Neix el llibre digital en català

És una iniciativa pionera en l'àmbit editorial català impulsada per edi.cat, la xarxa d'editors independents · Hi ha disponibles una vintena de títols

Ja es poden llegir els primers llibres electrònics en català, una iniciativa pionera en l'àmbit editorial del nostre país que arriba de la mà de la xarxa d'editors independents, edi.cat, integrada per Angle, Bromera i Cossetània. 'Els llibres digitals contribuiran a que la lectura no s'extingeixi', han dit els tres editors en la conferència de premsa d'avui. Han reconegut que l'aparició del llibre digital provocarà un retrocés del llibre en paper.

Els impulsors del projecte han volgut deixar clar que el llibre digital, també conegut com a e-book, enceta un nou canal, però que en cap cas es veuran afectats els continguts. Així, els e-books es podran llegir a través dels lectors digitals o e-readers a més, d'altres formats. 'De la mateixa manera que ens vam acostumar a utilitzar el correu electrònic enlloc del tradiccional, ens acostumarem a llegir els llibres electrònics', han dit els editors. De moment, ja hi ha disponibles una vintena de llibres però a finals d'aquest mes d'abril els editors esperen oferir una cinquantena de títols, ja que oferiran a altres editorials independents la possibilitat d'incorporar-se al projecte. A més, les tres editorials volen que els seus llibres de fons s'acabin digitalitzant i que les novetats que apareguin en format tradicional es puguin comprar alhora en digital. Veieu un vídeo de com funcionen els lectors digitals.

Avantatges dels e-books

Els impulsors d'aquesta iniciativa han assegurat que els llibres electrònics tenen molts avantatges respecte els llibres en format paper. El primer és que en un lector digital hi caben centenars de llibres i això, en facilita el transport i l'emmagatzematge. En segon lloc, té l'avantatge de la immediatesa perquè es poden descarregar d'internet en qualsevol hora i moment. Finalment, els lectors digitals permeten augmentar la mida de la lletra al gust del lector.

Com es llegeixen?

Els llibres digitals es podran llegir en diferents suports. El més còmode i el que pretén ser el més habitual és el lector digital o e-reader on hi caben centenars de llibres i a més, consta d'una pantalla de tinta digital que evita que la vista es cansi com passa quan es llegeix a través de la pantalla de l'ordinador o del mòbil. Aquests lectors oscil·len entre els 699 i els 269 euros i també es poden comprar a través de la web de la xarxa d'editors independents. També existeix la possibilitat de descarregar-se els e-books a l'ordinador, en alguns telèfons mòbils, al Blackberry, al Windows Mobile o al Palm.

On es poden aconseguir?

Els llibres digitals ja es poden comprar a través de la web d'edi.cat. Per fer-ho has d'enregistrar-te com a usuari, seleccionar el llibre, fer el pagament a través d'internet, descarregar-lo a l'ordinador i passar-lo al lector digital mitjançant un cable USB. Durant aquesta campanya de Sant Jordi els e-books també es podran comprar a les llibreries. Seran uns llibrets on hi haurà un codi que s'haurà de posar a la pàgina web d'edi.cat per poder obtenir el llibre.

Quin preu tenen?

El preu del llibre digital és inferior al seu homòleg en paper, aproximadament costa un 60% del que val en el format imprès. El marge que guanya l'autor amb aquest format és el mateix que rebia amb el llibre convencional.