dimarts, 4 de desembre del 2007

HISTÒRIA DEL RETOC FOTOGRÀFIC

La història del retoc fotogràfic

Una web repassa les fotografies manipulades que més polèmica han aixecat

Una fotografia no és sempre un retrat fidel de la realitat, sobretot si ha estat retocada amb mitjans tècnics, avui molt corrents, però que no són novetat: ja els anys trenta Stalin feia desaparèixer els seus enemics de les fotografies. Amb la irrupció de la tecnologia digital i dels programes d'edició, la manipulació gràfica ha esdevingut una pràctica habitual. Hi ha una pàgina web que repassa algunes fotografies conegudes que han aixecat polèmica pels retocs que s'hi han fet.

Una de les més antigues és la del retrat d'Abraham Lincolm, en què el fotògraf va combinar el cap del president amb el cos del polític John Calhoun. Força anys més tard, Stalin feia eliminar gent de les fotografies, però no era pas l'únic: Mao Tse-Tung també ho feia el 1936, com es pot veure comparant aquestes fotos; Hitler féu desaparèixer Goebbels d'aquesta altra i Mussolini va manipular aquesta per semblar més heroic.

Els anys setanta i vuitanta la manipulació de les fotos a la premsa va ser força corrent. Per exemple, la que va guanyar el Pulitzer el 1970 fou un cas de manipulació; l'Alemanya comunista esborrà les ampolles de xampany d'unareunió dels caps de les dues Alemanyes i de la Unió Soviètica, reunits el 1971; el National Geographic va manipular el 1982 una foto amb les piràmides de Gizeh per adaptar-la a la mida de la portada, un 'error' que la publicació va prometre que no tornaria a repetir.

Els anys noranta, Time va retocar el rostre d'OJ Simpson per fer-lo més fosc i amenaçador, quan fou detingut acusat d'assassinat. El 2003 es va descobrir que la famosa coberta de l'àlbum Abbey Road dels Beatles també havia estat modificada: als Estats Units van esborrar el cigarret que Paul McCartney tenia a la mà.

Més recentment, el setembre del 2005, una fotografia va fer la volta al món: un fotògraf va captar George Bush escrivint una nota a la secretària d'estat, Condolezza Rice, per demanar-li si era un bon moment per a anar al lavabo. Reuters va dir després que la nota havia estat ampliada perquè se'n pogués llegir el text.

Aquests casos de manipulació fotogràfica i molts més es poden veure en aquesta pàgina, preparada pel Darmouth Computer Science College (EUA).