divendres, 29 de febrer del 2008

FOTOGRAFIA - UBIQÜITAT DE LA IMATGE. VILAWEB

DIVENDRES, 29/02/2008 - 06:00h

'La ubiqüitat de la imatge', diàleg de tres a la xarxa

El KrTU, amb la col·laboració de VilaWeb, proposa un diàleg digital entre Christian Caujolle, Radu Stern i Joan Fontcuberta, tres experts internacionals en diversos àmbits de la fotografia

A partir d'avui i durant dos mesos, els especialistes en fotografia Christian Caujolle, Radu Stern i Joan Fontcuberta mantindran un diàleg virtual al voltant del concepte 'La ubiqüitat de la imatge'. A través del bloc, es podrà seguir l’intercanvi d’idees, i es podran aportar reflexions sobre el debat, a través dels comentaris. El debat es clourà a Tarragona, amb la presència dels pensadors, el 17 d'abril al teatre Metropol. El procés de treball i les conclusions s'aplegaran en un llibre.

Segons Manel Guerrero, coordinador del KrTU: 'La imatge és una de les grans batalles de la cultura contemporània. Els mitjans de comunicació fan que les imatges circulin amb més rapidesa, que siguin presents a tot arreu. Això planteja una sèrie de qüestions polítiques, ètiques, culturals noves. L'objectiu del debat és reflexionar sobre aquest fet. Per això hem convidat a tres especialistes en el camp de la fotografia contemporània, des de tres àmbits diferents: Joan Fontcuberta en la creació, Christian Caujolle en el camp de la premsa fotogràfica, i Radu Stern en la teoria de la imatge i l'àmbit dels museus.'

Segons s'explica en el bloc, el debat se centrarà en tres àmbits: El primer, 'La imatge i la realitat', on s'analitzarà com les imatges han anat substituint a les coses, com la ubiqüitat de la imatge sacrifica la ubiqüitat de la pròpia realitat. El segon, 'La omnipresència de la imatge', on s’intentarà veure com la imatge ha ocupat tots els dominis de l’activitat humana, modelant les nostres decisions, activitats, etc. I en tercer lloc, 'La intangibilitat de la imatge', que estudiarà com la imatge s’ha fet immaterial. Virtual o electrònica, la imatge ja no consta d’un suport físic, i això ha influït la seva difusió, fent-la més fluida i extensa.

El KrTU afronta per primera vegada un debat digital. Per Guerrero, internet permet un debat obert i participatiu, i a més d'abast internacional, ja que les intervencions es podran seguir en català, anglès, francès i espanyol.

'La ubiqüitat de la imatge' forma part del festival 'SCAN, Manifestació fotogràfica', un encontre de creadors i especialistes de la fotografia i de la imatge. De fet, aquest debat virtual sobre 'La ubiqüitat de la imatge' és la primera manifestació d'SCAN, festival hereu de la Primavera Fotogràfica, que començarà les activitats i exposicions a partir del mes d'abril.

M. S.