divendres, 1 de febrer del 2008

Més sobre facebook i un altre enllaç

sgordillo | Observatori internauta | dimecres, 23 de gener de 2008 | 01:06h
Facebook ha triomfat durant el 2007. Segons recull Marc Roca en aquest apunt, alguns han considerat 2007 l'any del Facebook de la mateixa manera que el 2006 va ser per al YouTube. Aquestes coses són relatives, però la veritat és que durant el 2007 molta gent s'hi ha abocat i el concepte de xarxa social s'ha visibilitzat d'una manera clara gràcies al Facebook. Si no hi enteneu gaire i voleu aprofundir-hi, paga la pena llegir aquest apunt d'un grup d'estudiants d'ESO d'Elx. Conté referències interessants i aporta una visió molt planera. Jo, si em permeteu, discrepo que el 2007 hagi estat l'any del Facebook, almenys a la Internet catalana. Crec que el boom entre els internautes catalans es produeix aquest 2008.

Després d'haver robat algunes hores de son navegant-hi, m'ha fet la impressió que s'està popularitzant tot just ara. Hi començo a trobar amics, coneguts i saludats molt fàcilment, la qual cosa indica que arrenca bé. I les causes i grups proliferen molt. En clau política, hi ha un bon grapat de causes sobiranistes, en defensa de la llengua pròpia, reclamant un "catalan network", un que es diu Catalunya i aplega 900 membres, un que és I am... catalan!, el de Catalan Countries, un que aplega els catalans al Facebook (1.300 membres), etcètera. Facebook pot ser una bona eina per internacionalitzar el sobiranisme. Els partits catalans ho han detectat —els espanyols fa dies que hi fan campanya per la proximitat electoral— i comencen a posar-hi un peu. He trobat un grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (49 membres), el del Partit dels Socialistes de Catalunya (34), un altre de la Joventut Socialita de Catalunya (24) i també un novíssim compte de Convergència i Unió (10 amics). Potser me'n deixo algun. Més enllà de la política i la identitat catalana, hi ha una infinitat de grups i causes. Tot un món, en què jo també hi sóc.

(Andorra deu tenir la proporció més alta d'usuaris de Facebook per número d'habitants del món, ja que molts catalans trien aquest país per evitar posar Spain, atès que Catalonia no hi surt en el llistat de països. La majoria, però, opten per no adscriure's a cap "network".)


Comentaris: 6