dimecres, 6 d’agost del 2008

llibres del fons de l'IEC a Google

iec-google05/08/2008 · Carles Toronjo i Manyé
L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha fet un gran pas endavant per a la projecció de la cultura catalana amb la signatura, la setmana passada, d’un acord amb el poderós cercador Google pel qual es procedirà a la digitalització i publicació a la xarxa d’Internet del seu fons de publicacions. En total, seran més de dos mil els llibres, publicats des del 1907, que es digitalitzaran i seran accessibles des del més important motor de cerques que, hores d’ara, existeix a Internet. D’entre les publicacions, en destaquen obres mestres de la llengua i la cultura catalanes com són: “Gramàtica” i “Obres completes” d’en Pompeu Fabra o “L’arquitectura romànica a Catalunya” d’en Puig i Cadafalch.


Aquest acord segueix l’estela del que, ara fa un any, cinc biblioteques del nostre país van signar amb Google per tal de digitalitzar i publicar a la Xarxa més de mig milió de llibres. Amb aquesta acció es pretén potenciar, promocionar i projectar la llengua i la cultura catalanes a través de les noves tecnologies i, en concret, a través d’Internet i el ciberespai. I, per descomptat, significa també entrar de la millor manera possible al nou segle i als recursos i eines que ofereix. Les noves tecnologies i Internet s’han convertit en els elements diferenciadors d’aquest nou segle i cal que la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país facin servir aquest eina com a element de promoció, de foment, de projecció... Estar a la xarxa, estar als cercadors suposa estar a l’avantguarda, estar a l’abast de tothom, ésser accessible i, per tant, cal que les nostres principals obres hi siguin. És per aquesta raó, que l’acord de l’IEC és, sense cap mena de dubte, un important pas que projecta la nostra llengua i la nostra cultura cap al futur mitjançant Internet i les noves tecnologies.

D’altra banda, la presència a través de Google també és molt encertada ja que suposa assegurar-se estar en el cercador capdavanter d’Internet. Aquesta eina de cerca, avui en dia, és el mecanisme que la majoria d’internautes del planeta empren per fer les seves cerques –la xifra se situa al voltant del 60-70%-, constituint una de les pedres angulars de qualsevol usuari de la Xarxa. Una hegemonia, la de Google, que sembla no tenir aturador en aquests moments, tot i els intents que hi han hagut al respecte per desbancar-lo. L’últim, el Cuil, un nou cercador que destaca per tenir la capacitat d’indexar més de cent vint mil milions de pàgines, tres vegades més que Google, i utilitza criteris diferents per seleccionar-les, jerarquitzar-les i presentar-les. Els seus fundadors, exenginyers de Google, destaquen també que la privacitat dels usuaris és un altre punt fort d’aquest cercador que s’ha unit als intents de Yahoo i Microsoft per treure l’hegemonia a Google. De moment, però, no ho han aconseguit. Tot i que, com deia el poeta, tot estar per fer i tot és possible