dimecres, 22 d’octubre del 2008

Còmic en català del bloc PER TUTATIS

pertutatis | Còmic | dimecres, 22 d'octubre de 2008 | 11:12h
Interessantíssim article cedit a ComiCat per Antonio Martín, una de les persones que més entén de còmic a casa nostra, i que degut a la seva extensió es va publicar per capítols.

Índex de capítols:

Capítol I: Naixement de la premsa infantil catalana, 1904-1923
Capítol II: La premsa catalana sota la Dictadura, 1923-1930
Capítol III: La premsa en llibertat, 1931-1939
Capítol IV: Premsa per després d'una guerra, 1939-1961
Capítol V: Cavall Fort, una revista resistencialista, 1961-2004
Capítol VI: De L'Infantil a Roc Ventós, 1963-1982
Capítol VII: De la "Norma" a Bola de Drac, 1982-2004 Jo mateix vaig fer-ne la traducció al català ja que el text estava originalment escrit en castellà, més per atzar històric que per voluntat. Si trobeu cap errada espere que sabreu disculpar-la.

dijous, 16 d’octubre del 2008

VERSIÓ DIGITAL DEL LLIBRE DELS FETS DE : RACOCATALA.CAT

Publiquen la versió digital del Llibre dels Fets de Jaume I
Dijous, 16 d'octubre de 2008 a les 9:00
Informa: Guillem

Cultura
jaume-i_44.jpegEl portal Recerca en Acció està publicant la versió digital del Llibre dels fets. Es tracta d'una aplicació interactiva que permet consultar des d'Internet la còpia manuscrita més antiga del llibre, datada el 1343. L'aplicació permet passar-ne les pàgines, escoltar una versió sonora i llegir el text en diverses opcions lingüístiques. Al mateix temps, un equip de filòlegs i d'historiadors de diverses universitats, entre els quals figura l'expert nord-català Robert Vinas, publiquen a Recerca en Acció un seguit de comentaris i d'articles divulgadors que ajuden a interpretar la figura de Jaume I i els esdeveniments narrats al Llibre.

Aquests comentaris constitueixen en si mateixos una guia de lectura per a apropar-se al Llibre dels Fets. L'objectiu d'aquesta iniciativa, que coincideix amb la celebració enguany del 800è aniversari del naixement del rei, és apropar la imatge que Jaume I va voler donar d'ell mateix a la posteritat, analitzar els esdeveniments socials, polítics i militars de l'època, i conèixer les formes de la vida quotidiana al segle XIII.

curs de català en línia parla.cat: del RACOCATALA.CAT

2.200 inscrits al curs de català en línia 'Parla.cat'
Dijous, 16 d'octubre de 2008 a les 13:00
Informa: Guillem

Cultura
parla_cat_29.jpegDes de l'1 d'octubre un total de 2.200 alumnes s'han inscrit a Parla.cat, l'entorn de català en línia que té per objectiu posar a disposició de tothom, sigui quin sigui el seu orígen, residència o coneixement previ del català, materials didàtics d'aprenentatge i millora del domini de la llegua. Parla.cat és una eina de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de la Vicepresidència i l'Institut Ramon Llull, en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, i presenta quatre nivells d'aprenentatge: bàsic, elemental, intermedi i de suficiència.

Cada nivell compta amb tres graus, cadascun previst per aproximadament 45 hores de dedicació (uns tres mesos). De moment només estan disponibles els nivells bàsic i elemental, i progressivament s'hi implementaran els altres dos. Per inscriure's al curs només cal registrar-se, moment en què es rep un usuari i mot de pas per entrar a Parla.cat, on es podrà fer una prova inicial per determinar el nivell de coneixements de català. Tant aquesta prova com la inscripció als cursos es fa de manera telemàtica. Hi ha dues modalitats de curs, lliure, de caràcter gratuït i amb un aprenentatge totalment autònom, i amb tutoria, que és de pagament i ofereix un tutor que guia l'evolució de l'alumnat. Per aquesta darrera modalitat les inscripcions es tanquen el 31 d'octubre.

Un cop acabats els cursos de Parla.cat l'alumne pot optar a les proves oficials que s'organitzen de manera presencial. Parla.cat disposa també d'un espai de recursos per al professorat, reservat als professionals de la llengua, amb material de suport per a les classes.

dijous, 2 d’octubre del 2008

Documents digitalitzats de la UV - publicat a VILAWEB

DIJOUS, 02/10/2008 - 06:00h
La Universitat de València prepara un dipòsit en línia amb documents digitalitzats i tesis doctorals
Per començar tindrà més de quatre mil documents

La Universitat de València (UV) ha aprovat la constitució d'un dipòsit de documents digitalitzats en línia, dit Roderic (Recursos Oberts Digitals per a l'Ensenyament, la Recerca i la Cultura), que començarà a funcionar aviat. D'entrada tindrà més de quatre mil documents. Ara ja es pot consultar una part d'aquest fons a l'arxiu digital Somni (foto): una selecció de documents conservats a la UV, entre els quals hi ha incunables i cartells de la guerra.

El dipòsit Roderic, aprovat pel consell de govern de la UV, segueix l'ideari del moviment 'Open Access' (accés obert) que, segons la UV, 'prova d'aprofitar les oportunitats d'internet per a crear, preservar i difondre el saber, s'oposa a la reducció del coneixement a simple mercaderia o a bé privat i reclama la construcció d'un domini públic nou per al desenvolupament d'una cultura lliure'.

Segons aquest ideari, a l'arxiu digital, obert i gratuït, s'hi dipositarà una selecció de mig miler de tesis doctorals llegides a la universitat i els documents de Somni que inclouen tots els incunables conservats a la UV, la col·lecció completa de cartells de la guerra del 1936-39 i una selecció d'obres impreses entre els segles XVI i XVIII.

El dipòsit s'anomena Roderic en honor del papa Alexandre VI, Roderic de Borja, que va promulgar la butlla fundacional de la Universitat de València el 1501 i s'incardinarà al servei de Biblioteques i Documentació de la UV, encara que també hi col·laboren els serveis d'Informàtica, Serveis Jurídics, Taller d'Audiovisuals, Publicacions i Gabinet de Premsa.