dijous, 12 de març del 2009

Com recuperar els arxius esborrats

DIJOUS, 12/03/2009 - 06:00h

Com recuperar els arxius esborrats

VilaWeb TV us explica quins programes podeu fer servir

Si heu esborrat un arxiu per accident i no el trobeu a la paperera de l'ordinador, perquè l'heu buidada o perquè ja fa massa temps, encara teniu algunes possibilitats de recuperar-lo. En aquest vídeo de VilaWeb TV us expliquem com funcionen alguns dels programes gratuïts que us poden ajudar a recuperar els arxius esborrats. N'hi ha per a Windows, Mac OSX i Linux i fins i tot n'hi ha per a recuperar arxius de discs compactes fets malbé.

Quan esborreu un arxiu d'un ordinador, en realitat no desapareix pas, car solament n'elimineu la ruta que indica a l'ordinador on el pot trobar, i l'espai que ocupava resta disponible perquè es pugui tornar a fer servir. Però, si l'ordinador no sobreescriu l'arxiu amb dades diferents, el podreu recuperar fàcilment.

Per a Windows hi ha programes gratuïts com DiskDigger i Undelete Plus, força senzills de fer servir. Si treballeu amb Linux, Mac OSX o algun altre sistema operatiu, podeu optar pel programa lliure PhotoRec, que no té una interfície gràfica gaire moderna, però que és molt potent i versàtil. Tots tres programes, a més, us poden servir per recuperar dades de memòria USB o targetes de memòria de càmeres de fotografia. Ara, si allò que voleu recuperar són arxius d'un disc compacte o DVD fet malbé, podeu provar el programa CD Recovery Toolbox.

Penseu que, quan esborreu un arxiu d'un ordinador, es pot recuperar amb una relativa facilitat. I que, si de debò voleu eliminar l'arxiu definitivament, haureu de fer servir eines que sobrescriguin l'arxiu a més d'esborrar-lo. Així esdevé molt més difícil recuperar-ne la informació.


+ DiskDigger, Undelete Plus, PhotoRec i CD Recovery Toolbox.
+ Més noticies: VilaWeb Tecnologia i Ciència.
+ Més vídeos, a VilaWeb TV.