dijous, 5 de març del 2009

DADES SEGURES

DIJOUS, 05/03/2009 - 17:00h

Una guia per protegir les vostres dades

L'Electronic Frontier Foundation obre una web amb consells per protegir documents i comunicacions digitals

Surveillance Self-Defense és la guia digital que l'Electronic Frontier Foundation (EFF) ha obert per orientar els internautes i usuaris d'ordinadors que vulguin protegir les seves dades personals. La web s'ha pensat per als nord-americans que vulguin esquivar l'espionatge del seu govern però, a banda de les orientacions legals, que generalment només tenen sentit als EUA, la guia de l'EFF ofereix consells i eines útils per a tothom.

Es tracta d'una guia pensada per a internautes i usuaris d'ordinador de qualsevol mena, no per a informàtics, i apta per a tothom. Hi trobareu recomanacions per navegar per internet de manera segura o sense deixar rastre. Però també s'hi explica, per exemple, que quan envieu un arxiu a la paperera de l'ordinador en realitat no l'esborreu, es pot recuperar fàcilment, i s'ofereixen tècniques i eines per eliminar els arxius definitivament.

A més, hi trobareu consells per utilitzar les contrasenyes correctament, xifrar els documents que guardeu a l'ordinador, els correus electrònics o fins i tot les converses via missatgeria instantània. Si temeu per la seguretat de les vostres comunicacions, la guia recomana parlar cara a cara o per telèfon i, si ho feu per ordinador, diu que cal xifrar-les sempre. Això sí, la guia també diu que cal evitar els missatges de text entre telèfons mòbils i que és millor no fer servir serveis de correu web com el Gmail o el Hotmail, per exemple.