dijous, 20 de novembre del 2008

Imatges per la xarxa, de Vilaweb d'avui

DIJOUS, 20/11/2008 - 06:00h

Life + Google = deu milions d'imatges

El cercador californià comença a publicar el fons fotogràfic de la vella revista

Imatge gran de la noticia

El Google californià malda per digitalitzar des del 2006 milers de llibres i per publicar a internet el fons històric de revistes i diaris. Com si això no fos prou, ara també comença a oferir imatges dels ingents arxius de la veterana revista Life, 'la crònica d'Amèrica', que deixà de publicar-se l'any passat. Com explica el bloc oficial de Google, de moment ja hi ha en línia un 20% dels deu milions d'imatges i de fotografies de Life.

Una pila d'aquestes fotografies, de gran resolució, no s'ha arribat a publicar mai. Ofereixen un amplíssim recorregut pels principals moments d'aquests últims dos segles d'història, des de l'òptica nord-americana. Hi ha les col·leccions senceres de grans fotògrafs de la revista, com Alfred Eisenstaedt, Margaret Bourke-White, Gjon Mili i Nina Leen. L'arxiu es pot consultar per paraules clau; en una breu cerca, hi hem trobat esplèndides fotografies de gent i de llocs del nostre país.

Hi hem descobert, per exemple, fotografies del 49è aniversari de Pau Casals a Prada de Conflent, una actuació castellera del 1966, les falles de València, els primers temps de Floquet de Neu a Barcelona i la Sagrada Família fa mig segle, la Mallorca pre-turística, una ballada de sardanes a Andorra de fa seixanta anys i l'interior de la capella de Meritxell, a més d'un bon grapat d'imatges de Salvador Dalí i de Joan Miró.

Cada fotografia té pàgina pròpia on se'n descriu sovint el contingut i es detalla el nom del fotògraf, la localització i la data en què es va fer. Els internautes, a més, poden valorar les imatge i fins i tot comprar-ne còpies impreses.